Monday 9 May 2016

Cream Cheese Homemade

Cream Cheese Homemade
Cream Cheese Homemade
Resep ini referensi cream cheese dari web just try and taste dan keju mascarphone dari wikipedia.


Bahan :
Susu pasteurisasi lebih kurang 1000 ml
2 sdm jeruk nipis
2 sdm cuka(boleh menggunakan full jeruk nipis/lemon)krn jeruk nipis sedikit jd saya menggunakan cuka
Sejumput garam

Cara membuat :
Campur susu dan air jeruk nipis dan cuka...panaskan...aduk2 terus..namun jangan sampai susu mendidih..(agar gumpalan terpisah dengan air susu pastikan susu dimasak sampai panas).
Setelah terjadi gumpalan...dingin kan...saring dengan kain tahu atau kain putih yg tipis...cuci gumpalan di bawah air mengalir hingga di rasa tidak asam..(pastikan air bersih..bisa juga mencuci dengan air minum)
Gantung bersama kain penyaring selama lebih kurang 4 - 5 jam..
Creamcheese pun siap digunakan...sebelum disimpan boleh dihalus kan dengan food processor dan di tambah garam. Simpan dikulkas..hanya untuk seminggu...creamcheese siap digunakan..
Nb : (Saya menyimpan creamcheese yg sudah ditiriskan..tanpa dihaluskan terlebih dahulu..saat akan digunakan baru saya haluskan dan di tambah garam, namun lebih baik haluskan dan beri sejumput garam baru simpan di kulkas)

0 comments:

Post a Comment